Sastojci:
Za kore:
● 9 bjelanjaka,
● 30 poravnatih žlica šećera,
● 2 žlice brašna,
● 1 žlica octa,
● prstohvat soli,
● 1 žlica maraschina
Za kremu:
● 9 žutmanjaka,
● 700 ml mlijeka,
● 10 žlica šećera,
● 8 – 9 žlica brasna,
● malo vanilije,
● 100 g čokolade,
● margarin ili maslac
I još:
● 0,8 – 1 l slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 C.
Istucite bjelanke s prstohvatom soli u čvrst snijeg. Miksajući, dodajte jednu po jednu žlicu šećera, a na kraju lagano umiješajte ocat, brašno i maraschino.
Veliki lim za pečenje (onaj koji ste dobili s pećnicom) premažite margarinom, obložite papirom za pečenje, a zatim opet premažite margarinom. Istresite smjesu, poravnajte i pecite na 150° C cca sat vremena, pa hladite u isključenoj pećnici.
Kad se kora ohladi, odvojite je od papira i prerežite uzdužno na tri trake.
Za kremu istucite žumanjke sa šećerom, dodajte brašno, mlijeko i malo vanilije. Kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.
Kad je kuhana, kremu podijelite na dva dijela i u jedan dio stavite čokoladu narezanu na kockice i miješajuci je otopite (krema mora biti vruća).
Ohladite kreme, a zatim u svaku umiješajte cca 125 g maslaca ili margarina.
Slatko vrhnje istucite u slag.
Na dno pravokutnog pladnja stavite jednu koru, premažite s pola čokoladne kreme, zatim s pola kreme od vanilije i premažite šlagom. Stavite drugu koru, drugu polovicu čokoladne kreme, drugu polovicu kreme od vanilije i premažite šlagom. Stavite trecu koru i premažite cijelu tortu šlagom.
izvor zdravoiukusno.com