Sastojci:
Za koru:
500 g mljevenog keksa,
1 margarin,
4-5 žlica meda
Za kremu:
500 g mascarpone sira,
250 g šećera u prahu,
0,5 l slatkog vrhnja,
1 vrećica želatine
Za dekoraciju:
voće po izboru,
1 vrećica preljeva za torte
Priprema:
1. Pomiješati (zgnječiti da se sjedini) mljeveni keks i margarin, pa dodati med. Ako vam se čini da se keks osipa dodati još malo meda. Od dobivene smjese u odgovarajući lim (kalup, tacnu…) oblikovati koru.
Staviti u frižider dok se umuti krema.
2. U jednoj posudi umutiti mascarpone i šećer u prahu. Ako želite manje slatko, možete smanjiti količinu šećera.
3. U drugoj posudi umutiti slatko vrhnje i na kraju dodati želatinu. Želatina se ne priprema već se onako suha, iz vrećice doda u umućeno vrhnje.
4. Umućeni sir sa šećerom sjediniti sa vrhnjem i želatinom, pa sve zajedno dobro umutiti. Ovako umućeno namazati preko biskvita koji se stegao u frižideru.
5. Preko kreme poslagati voće po izboru. Najjednostavnije je staviti breskve ili ananas iz limenke, a ako koristite svježe voće onda ga treba na odgovarajući način pripremiti.
6. Napraviti preljev po receptu sa vrećive i preliti po složenom voću.
Napomena:
Prije serviranja kolač treba odstajati, da se stegne, a okusi prožmu, pa ga je zato najbolje pripremiti dan ranije i do serviranja držati u frižideru.
Izvor: Biljka72/coolinarika.com