Fini kolač s bananama – kremast i ukusan, a jednostavan za pripremu. Treba li mu bolja preporuka?
Sastojci:
Biskvit:
7 žumanaca
60 g šećera
vanilin šećer
naribane korice limuna
7 bjelanaca
120 g šećera
130 g brašna
20 g kakaa
30 g ulja
Krema:
500 ml mlijeka
100 g šećera
50 g pudinga od vanilije u prahu
2 žumanca
150 g čokolade za kuhanje
50 g šećera
250 g maslaca
2 kg banana
Glazura:
100 g čokolade za kuhanje
malo maslaca ili margarina
Priprema:
Biskvit:
Žumanca, šećer (60 g), vanilin šećer i koricu limuna umutiti dobro.
Bjelanca sa 120 g šećera umutiti u snijeg pa sastaviti sa smjesom od žumanaca, dodati brašno kakao i na kraju ulje.
Izmješati, izliti u pleh i peci na 200 °C dvadesetak minuta.
Ohladiti prerezati i poprskati svaku koru slatkom vodom (prokuhati malo šećera i vode).
Krema:
Dvije trećine mlijeka prokuhati. Ostatak mlijeka umutiti sa žumancima i pudingom pa dodati u prokuhano mlijeko. Miješti 1-2 minute da se zgusne.
U medjuvremenu na pari istopiti čokoladu pa je sa šećerom umješati u jos toplu kremu.
Maslac izrezati na kockice pa dodati i njega sve dobro izmiksati.
Završni postupak:
Prvu koru tanko premazati kremom poklopiti drugom, pa i nju tanko premazati.
Banane oguliti, uzduz prerezati i redati po kremi.
Preko banana namazati ostatak kreme, pa preko nje glazuru od čokolade.
Izvor: coolinarika.com