NAJLJEPŠA ČOKOLADNA TORTA: Fina poslastica, prikladna i za velika slavlja

Sastojci:

Za svaku od 3 kore:
♦ 6 bjelanaca,
♦ 5 kašika šećera,
♦ 6 kašika mljevenog keksa,
♦ 3 kašike kakaa,
♦ 1 kašika brašna
Fil:
♦ 4 pudinga od čokolade,
♦ 1 l mlijeka,
♦ 5 kašika šećera,
♦ 400 g čokolade,
♦ 18 žumanaca,
♦ 10 kašika šećera,
♦ margarin,
♦ 200 g šećera u prahu

Šlag:
♦ 500 g šlag krema,
♦ 2 čaše mineralne vode

Priprema:

Kora: 
Bjelanca pjenasto umutiti sa šećerom. Kada se dobije čvrst snijeg, dodati keks, kakao, brašno i lagano varjačom promiješati da se sjedini.
Sipati smjesu u pleh obložen papirom za pečenje. Peći koru u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 10 minuta.
Napraviti tri jednake kore.

Fil:
U litar mlijeka skuhati puding sa šećerom.
Dok je još vruće, ubaciti izlomljenu čokoladu i miješati da se otopi.
Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
Umutiti žumanca sa šećerom i skuhati na pari pa ohladiti.
Umutiti margarin sa šećerom u prahu. Dodati fil od žumanaca i izraditi mikserom. Zatim dodavati kašiku po kašiku prethodno pripremljenu smjedu d čokoladom, sve vrijeme miješajući mikserom.
Dobro izraditi da se dobije homogena smjesa.

Šlag:
Umutiti 500 g šlag krema sa dvije čaše mineralne vode.

Tortu slagati ovim redoslijedom: kora – fil – šlag.

Po želji je možete ukrasiti rendanom čokoladom.

Izvor: recepti.com

Pokreće Blogger.

Stats

Blog Archive

Comments

Recent Posts

recent posts

Contact

Business

Like on Facebook