Sastojci
TIJESTO
4 jaja
200 g šečera
230g mekog brašna
20g tamnog kakaa
1 prašak za pecivo
1,5dcl mlijeka
1dcl ulja
KREMA
500g mascarpone
200 g neutralnog krem sira (abc, philadelfija......)
2 vrečice burbon vanilije
KREMA OD VIŠANJA
1 staklenka višnji
1 prašak za puding od vanilije ili slatkog vrhnja
2 žlice šečera
ČOKOLADNI PRELJEV
150g tamne čokolade
100g slatkog vrhnja
Priprema
1.
TIJESTO
Pečnicu upalimo na 180 C sa ventilatorom.
Jaja umutimo sa šečerom dok ne pobijele, dodamo ulje i mlijeko i još malo miješamo. Smanjimo brzinu na najmanje ili miješamo špatulom i dodajemo prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo.
Namastimo i pobrašnimo kalup promjera 26, ja imam silikonski pa to preskačem ili dodam kap ili dvije i razmažem prstima. Peći 20 minuta i još ostaviti 10 minuta u ugašenoj pečnici da se sredina dobro ispeče. Biskvit bude visok, ravan i ne digne se sredina.
Izvadite ga i dobro ohladite, za vrijeme hlađenja pokrijte ga krpom da se ne suši.
2.
ČOKOLADNI PRELJEV
Slatko vrhnje zagrijte do pred vrenje i prelijte po nasjeckanoj čokoladi. Miješajte dok se ne stvori lijepa krema. Treba vam mlaka za preliti preko torte.
3.
KREMA
Mascarpone i sir izmiješajte sa burbon vanilijom i divite se točkicama i mirisu koji širi.
4.
KREMA OD VIŠANJA
Tekučinu od kompota oko 300 ml stavite na vatru i lagano zagrijavajte, dodajte šečer i prašak za puding i cijelo vrijeme miješajte da vam nestanu grudice i dobijete gustu kremu. Kad se zgusne dodajte pola višanja unutra promiješajte i pustite da zavri.
5.
SLAGANJE TORTE
Tortu bez problema prerežete na tri dijela.
Stavite donju koru i na nju pola bijele kreme i pola višanja koje niste stavili u drugu kremu.
Na to stavite drugu koru i odmah vruču kremu od višanja i na to treću koru i ostatak bijele kreme.Ja ovo sve radim sa obručem, tako da je sada stavljam na 1 sat u frižider i tada mičem obruč i na to
stavljam čokoladni ganash koji se nije do kraja ohladio da se prelije preko rubova.
Ukrasite višnjama i u frižider na 2 sata.
6.
Biskvit je sočan od maslinovog ulja i ne treba ga zalijevati,ali ako ste skeptični ili ste predugo pekli vi ipak svaku koricu zalijte sa malo mlijeka ili čokoladnog mlijeka.
Vjerujem da bi ovdje bilo super i neko drugo svježe ili konzervirano voće tako da se možete igrati sa varijacijama.
izvor http://www.coolinarika.com/